Hur bra skyddar en säkerhetskedja för dörr?

Rejäla lås och starka säkerhetsdörrar är avgörande för att man ska känna sig trygg och säker där hemma.  Men för att kunna ha dörren stängd och samtidigt prata med personer utanför behöver man en dörrkedja. En kvalitativ och korrekt monterad säkerhetskedja har en större säkerhetsfunktion än vad man kan tro. Dessutom kan det vara en elegant designdetalj där det finns en hel del varianter att välja på, både traditionella och moderna stilar.

Förr i tiden användes dörrkedjor i många hem. Under senare år har de inte varit riktigt lika mycket på modet, men de har börjat komma tillbaka igen. En dörrkedja löser verkligen dess främsta uppgift i hemmet: att du får prata med människor som står utanför dörren utan att behöva släppa in vederbörande. Dessutom finns möjlighet att skicka och ta emot korrespondens utan att behöva öppna dörren och släppa in någon när du inte känner för det.

Tänk över ditt val av säkerhetskedja noga

Moderna dörrkedjor har samma funktioner som traditionella varianter och designen har inte heller förändrats nämnvärt. Den  vanligaste varianten har en kåpa med en kant lödd på fästelementet som är fastskruvat på dörrkarmen.

När du ska välja dörrkedjan så är det bäst att du inte bara väljer första bästa variant, det kan vara ett misstag. Det är viktigt att kedjan är av starkt stål och att springan inte är större än 5 centimeter. Skyddsmekanismen kan placeras på både trä- och metalldörrar.

Viktigt att dörren inte kan öppnas noga

En dörrkedja gör att dörren inte kan öppnas helt, men det uppstår som sagt en glipa. Då är det viktigt att den inte ska bli så stor att en person inte kan få in armen och låsa upp dörren inifrån. Mät därför upp avståndet ordentligt och anlita en låssmed för installationen.

Det kan vara en fördel att beställa dörrkedjan tillsammans med dörren, då kan installationen bli enklare. Vi rekommenderar att ni söker upp varianter med kvalitetscertifikat och goda garantier. En säkerhetskedja kan verka oansenlig, men det kan vara betydelsefull för säkerheten där hemma. 

En bra säkerhetsdörr ökar tryggheten

25 Aug 2021